Pahoinpidellyt muttei murretut — Boko Haramin väkivaltaa paenneet

Boko Haramin valtaamilla alueilla Nigeriassa elää nälässä 4,4 miljoonaa ihmistä, joista 2,2 miljoonaa on hätäavun tarpeessa. Maailman ruokaohjelman Andre Vornic vieraili Kaakkois-Nigeriassa ja kertoo nyt, mitä järjestö on tehnyt yli miljoonan ihmisen auttamiseksi.

Kuva: WFP/Andre Vornic

Boko Haramin uskotaan tappaneen yli 20 000 ihmistä Koillis-Nigeriassa. Nigerian armeijan vastatoimet, kuten teillä sijaitsevat tarkastusasemat, ovat heikentäneet ryhmää. Boko Haram on kuitenkin pystynyt jatkamaan toimintaansa muodostamalla uusia ryhmittymiä ja nukkuvia soluja. Ryhmä on aiheuttanut alueella pelkoa jo vuosia.

Boko Haram on tappanut noin 160 ihmistä Bornon osavaltiossa sijaitsevassa Beninshaken kylässä. Joukkomurhien toistumista pidetään epätodennäköisenä, mutta varmuutta niiden loppumisesta ei ole, sillä monille alueille ei ole pääsyä.

Kuva: WFP/Andre Vornic

Joukkomurhien epätodennäköisyydestä huolimatta itsemurhapommitukset ovat edelleen suuri riski. Tammikuun lopussa Bornon pääkaupungissa Maidugurissa teini-ikäinen tyttö teki itsemurhapommi-iskun. Turvatarkastukset välttääkseen hän oli kantanut selässään lasta.

Pakolaisuus on lisääntynyt huomattavasti Boko Haramin joukkomurhien seurauksena. Nigeriassa noin 2 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotiseudultaan ja heistä monet ovat paenneet Kameruniin ja Tšadiin. He ovat majoittuneet pakolaisleireihin tai paikallisiin yhteisöihin, joissa kärsitään nälästä jatkuvasti. Noin 4,5 miljoonaa ihmistä ei saa tarpeeksi ruokaa; monet ovat lähellä kuolla nälkään.

Kuva: WFP/Andre Vornic

Maailman ruokaohjelma ja sen yhteistyökumppanit tarjoavat ruokaa yhä useammalle ihmiselle — tällä hetkellä noin miljoonalle, mutta tavoitteena on kaksinkertaistaa määrä seuraavien kuukausien aikana. Baga Roadin varasto Maidugurissa toimii avustustoiminnan keskuksena. Paikallisilta urakoitsijoilta vuokratut kuorma-autot ajavat edestakaisin lastaten, tyhjentäen sekä täyttäen säkkejä ja kuormalavoja ravitsevalla ruoalla.

Kuva: WFP/Andre Vornic

Bakasin pölyisessä leirissä Maidugurissa asuu noin 30 000 ihmistä. Pakolaisvirta on hidastunut armeijan tiukennettua Boko Haramin vastaisia toimia. Vaikka leirille saapuu vähemmän ihmisiä kuin aikaisemmin, yksikään ei voi vielä palata takaisin kotiinsa, sillä palaaminen on edelleen liian vaarallista.

Kuva: WFP/Andre Vornic

Maailman ruokaohjelman paikallinen yhteistyökumppani International Medical Corps jakaa pähkinätahna Plumpy’Supia, joka on kehitetty alle viisivuotiaille lapsille aliravitsemuksen hoitoon. Liian moni lapsi joutuu näkemään nälkää. He eivät muista elämää pakolaisleirin ulkopuolella, sillä heidän äitinsä ovat asuneet pakolaisleireillä useamman vuoden. Naisia on leireillä huomattavasti enemmän kuin miehiä, sillä suuren osan miehistä uskotaan tulleen tapetuiksi.

Kuva: WFP/Andre Vornic

Ajazara ja hänen poikansa ovat asuneet Bakasissa kuusi kuukautta. Bakasi ei ole heidän ensimmäinen pysähdyspaikkansa, sillä he ovat kaiken kaikkiaan olleet paossa kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta. Boko Haram aloitti heidän kotiseutunsa valtaamisen kieltämällä naisia poistumasta kotoaan. He eivät pystyneet käydä hakemassa vettä tai ruokaa. Lopulta Boko Haram tappoi lähes kaikki — mukaan lukien 15 Ajazaran perheenjäsentä. Hän ja hänen poikansa, joka pitää kuvassa kädessään Plumpy’Supia, pääsivät pakenemaan.

Kuva: WFP/Andre Vornic

Pakolaisilta on riistetty heidän kotinsa ja arvokkuutensa. He haluavat muutakin kuin selviytyä; he haluavat päättää itse omasta elämästään. Ruoka-avun sekä ravintolisien lisäksi Maailman ruokaohjelma jakaa heille myös käteisapua. Käteisapu tukee paikallista ruoantuotantoa, ja antaa ihmisille mahdollisuuden päättää itse omista ruokaostoksistaan. Rahasumma vastaa noin 50 euroa — se ei riitä elämän uudelleen rakentamiseen, mutta antaa mahdollisuuden pysyä hengissä.

Teksti ja kuvat: WFP/Andre Vornic

Like what you read? Give Maailman ruokaohjelma a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.