Skip to main content

Ruokahävikin vähentäminen tarkoittaa parempia tuloja ruandalaisille maanviljelijöille

Miten Maailman ruokaohjelma auttaa maanvilelijöitä vähentämään sadonkorjuun jälkeistä hävikkiä ja osallistumaan tuottaville markkinoille
, YK:n World Food Programme
1*UiEPqjy_gHkzLy34ZH39aw.jpeg
Maissia kuivamassa auringossa. Kuva: WFP/Jonathan Eng

Maailman rikkaimmissa maissa ruokaa heitetään paljon pois kotitalouksissa. Köyhemmissä maissa ongelma on erilainen. Kehittyvissä maissa ruokaa menee hukkaan tuotannon, sadonkorjuun, prosessoinnin ja varastoinnin heikkouksien vuoksi. Samanaikaisesti ympäri maailmaa 815 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä. Tekemällä tuotannosta tehokkaampaa, vähentämällä sadonkorjuun jälkeistä hävikkiä ja tukemalla maanviljelijöiden pääsyä markkinoille voidaan pienentää hukkaan menevän ruoan määrää. Tämän ajatuksen pohjalta Maailman ruokaohjelma (WFP) on perustanut Farm to Market -liiton (FtMA).

Liitto työskentelee pienviljelijöiden kanssa. Ajatuksena on lisätä tuottavuutta, voittoja ja kestokykyä WFP:n ja muiden jäsenorganisaatioiden avustuksella. Tekemällä pienviljelijöistä luotettavia markkinatoimijoita he pystyvät tuottamaan enemmän ja myymään paremmin — sekä lopulta kasvattamaan omia tulojaan.

1*bF0dJawRJkQ0Af_iTxQncQ.jpeg
David Hagenimana on mennyt puun alle varjoon kuorimaan maissia. Kyseessä on melko pitkä projekti, sillä hänen osuuskuntansa on myynyt yli 300 tonnia maissia. Kuva: WFP/Jonathan Eng

Maanviljely on tärkeä tulonlähde Ruandassa — noin 70 prosenttia väestöstä työskentelee maataloussektorilla. Ruanda on myös yksi Afrikan tiheimmin asutuista maista, joten maasta on pulaa, mikä tekee hyvästä tuotannon tasosta entistä tärkeämpää.

COMANYA Nyanza -osuuskunta on yksi Farm to Market -liiton yhteistyökumppaneista Etelä-Ruandassa. Alueella tuotetaan tuhansia tonneja maissia, ja yhteistyö liiton kanssa on kasvattanut osuuskunnan jäsenten tuotantoa, myyntiä ja tuloja. Osuuskuntaan kuuluu yli 2000 pienviljelijää kymmenellä eri viljelysalueella.

"Liitto on auttanut meitä pääsemään markkinoille sekä järjestänyt koulutuksia liittyen hyviin maatalouden käytäntöihin. He ovat auttaneet meitä myös satokauden jälkeiseen hävikkiin liittyvissä ongelmissa", kertoo osuuskunnan varapresidentti Uwimana Leonille.

Sadonkorjuun jälkeinen hävikki on Ruandassa merkittävä ruoantuotannon ongelma, vaikka ratkaisukeinot ongelmaan ovat melko yksinkertaisia. Tiedon lisääminen oikeaoppisesta sadonkorjuun jälkeisestä käsittelystä ja varastoinnista voi parantaa tilannetta huomattavasti. Yksi WFP:n ratkaisuista on myydä osuuskunnille siiloja pienemmillä hinnoilla. Siilojen avulla varmistetaan, että sato varastoidaan oikein ja että se ei mene hukkaan tuotannon jälkeen.

"Ennen meidän sadonkorjuun jälkeinen hävikkimme oli noin 30 prosenttia tuotannosta. Sen jälkeen, kun suoritimme koulutuksen WFP:n kanssa, on hävikkimme vähentynyt noin 10 prosenttiin", kertoo Uwimana Leonille ylpeänä.

Kumppanuuteen kuuluu muutakin kuin maanviljelystaitojen kehittämistä. Farm to Market -liitto auttaa maanviljelijöitä pääsemään markkinoille luomalla kontakteja sekä neuvomalla hinnoittelussa. Luottamussuhde maanviljelijöiden ja ostajien välillä muodostuu pidemmällä aikavälillä. Luottamus usein johtaa isompiin investointeihin ja kestävämpään liiketoimintaan.

Yksi ostajien osuuskunnalle tekemä investointi oli kone, jolla kuoritaan maissia, mikä nopeuttaa sadonkorjuun jälkeistä käsittelyä. Aiemmin maissi kuorittiin käsin ja pitkä käsittelyaika johti huonompaan jyvälaatuun. Nykyään tämä työ voidaan tehdä paljon lyhyemmässä ajassa.

1*WHzu3rdiPa-yHYZn1OI0Ow.jpeg
Maissinkuorintakoneen käyttäminen lyhentää käsittelyaikaa ja suojelee jyvälaatua. Kuva: WFP/Jonathan Eng

Farm to Market -liitto on yksi keinoista, joilla WFP auttaa yhteisöjä kehittämään kestokykyään. Lopputuloksena ei ole vain lisääntyneet tuotantomäärät ja tulot. Tärkeämpää on se, että parempi maanviljely on tie ulos köyhyydestä. Yvette Musabyimana, Clementine Unamahoro, Fideline Ayinkamiye ja Saverine Gyiza ovat kaikki hyötyneet yhteistyöstä:

Yvette Musabyimana

"WFP:n kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta en enää elä köyhyydessä."

1*pYq76Z6Kn4V6Yfp_a9qeTQ.jpeg
Yvette Musabyimana on 25-vuotias ja hänellä on kolme lasta. Yvetten maissisadot ovat nykyään isompia, ja hänen tulonsa ovat myös kasvaneet. Kuva: WFP/Jonathan Eng

Clementine Uwamahoro

"Voin maksaa nykyään lasteni koulunkäyntimaksut ja minulla on myös varaa antaa heille ruokaa."

1*Nr9yfQxGHO87rjQgeIS5-A.jpeg
Clementine Uwamahoro on 28-vuotias ja hänellä on kolme lasta. Clementine on ostanut eläimiä, joiden lannalla hän hedelmöittää maata ja parantaa tuotantoa yhä lisää. Merkittävin muutos hänelle on se, että hän on nykyään omillaan toimeentuleva. WFP/Jonathan Eng

Fideline Ayinkamiye

"Tuloni ovat kasvaneet, minulla ja perheelläni on nykyään varaa sairasvakuutukseen. Nykyään ei ole enää ongelma, jos joku meistä sairastuu, vaan voimme mennä lääkäriin hakemaan apua."

1*78RGbZvL6GjGZRiihjGaVw.jpeg
Fideline Ayinkamiye on 28-vuotias ja hän muistaa ajan ennen Farm to Market -liittoa. Maanviljelijöillä ei ollut mahdollisuutta päästä kannattaville markkinoille. Osuuskunta on ollut olemassa jo aiemmin ja maissia on tuotettu aina, mutta se myytiin eteenpäin hyvin halvalla hinnalla. Sen jälkeen, kun osuuskunta liittyi liittoon, on sen jäsenillä ollut työsopimukset ja hinnat päätetään ostajien kanssa WFP:n järjestämissä neuvotteluissa. Kuva: WFP/Jonathan Eng

Xaverine Cyiza

"Olen työskennellyt maanviljelijänä 60 vuotta. Kumppanuus Farmer to Market -liiton kanssa on johtanut isompiin satoihin ja parempiin voittoihin. Minulla on nyt varaa sairasvakuutukseen."

1*ZM1stKIjySDgGcmwaWSadw.jpeg
83-vuotias Xaverine Cyiza työskentelee yhä pelloilla. Hänen satonsa määrä on kasvanut ja hän pystyy paremmin osallistumaan kannattaville markkinoille. WFP/Jonathan Eng

WFP on yksi kahdeksasta jäsenestä kansainvälisessä Farm to Market -liitossa. Liitto perustettiin, jotta viljelykasvimarkkinat toimisivat maanviljelijöiden kannalta paremmin. Liiton ajatus on yhdistää viljelijät alueellisiin ja kansallisiin markkinoihin. Liiton muita jäseniä ovat: Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA), Bayer Crop Science AG, Grow Africa, International Finance Corporation (IFC), Rabobank, Syngenta Crop Protection AG ja Yara International ASA.

Liiton tähtäin on muuttaa olemassa olevia maatalouskäytäntöjä tarjoamalla pienviljelijöille edullista rahoitusta, laadukkaan maanviljelyn keinoja, vakaampia markkinoita ja opettaa tehokkaampaa sadonkorjuun jälkeistä käsittelyä ja tutustuttaa uuteen maatalousteknologiaan. Liiton tavoite on tavoittaa 1,5 miljoonaa maanviljelijää yli 10 maassa vuoteen 2022 mennessä. Liitto toimii Keniassa, Ruandassa, Tansaniassa ja Sambiassa.

Lisää tietoa: https://farmtomarketalliance.com/.

Mitä minä voin tehdä ruokahävikin vähentämiseksi? Osallistu WFP:n kansainväliseen #RecipeForDisaster-kampanjaan!