Töihin YK:lle? Näin pääset alkuun

Maailman ruokaohjelman Pohjoismaiden toimistoon Kööpenhaminaan tulee päivittäin yhteydenottoja nuorilta, jotka haluaisivat työskennellä Yhdistyneissä kansakunnissa (YK). Kysyimmekin WFP:n Global Talent Acquisition Teamilta pääkonttoristamme Roomasta muutamia vinkkejä, kuinka päästä töihin YK:lle.

Maailman ruokaohjelman (WFP) ja Euroopan komission Humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston (ECHO) työntekijöitä Nigeriassa. Kuva: WFP/Tim Dirven

Miten neuvoisit nuoria opiskelijoita, jotka haluaisivat työskennellä YK:n palveluksessa?
WFP:llä kehotamme opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään YK:lla, hakeutumaan kansainväliseen ympäristöön aina kun mahdollista — oli kyseessä sitten kansainvälinen harjoittelu, vaihto-opiskelu, uuden kielen opiskelu tai matkustelu. Nämä kokemukset ovat avartavia ja opettavat ymmärtämään, kuinka maailman eri kolkat ovat yhteydessä toisiinsa. Globaalien haasteiden ja niiden ratkaisumahdollisuuksien ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Yhdistyneet kansakunnat tarvitsee sinnikkäitä, omistautuneita ja kekseliäitä ongelmanratkaisijoita, jotka työskentelevät määrätietoisesti pysyvien ratkaisujen aikaansaamiseksi.

Millä tavoin houkuttelette opiskelijoita ja nuoria asiantuntijoita YK:lle?WFP:llä olemme aktiivisesti lisänneet läsnäoloamme sosiaalisen median kanavilla, jotka ovat suosittuja opiskelijoiden ja nuorten asiantuntijoiden keskuudessa. Vahvalla läsnäololla eri kanavissa, ei pelkästään Twitterissä ja LinkedIn:ssä, on varmasti merkitystä, ja haluamme antaa todenmukaisen kuvan siitä, minkälaista WFP:llä työskentely on. Työntekijämme ovat tärkeimpiä esimerkkejä nuorille ja heidän tarinansa kentältä toimivat parhaana inspiraationa muille. Siksi olemmekin kehittelemässä sivustoa, jossa voimme jakaa tarinoita ja videoita kentältä. Näin opiskelijat ja nuoret asiantuntijat pääsevät kurkistamaan, miltä ura YK:ssa voi näyttää.

Maailman ruokaohjelman työntekijä lasten kanssa Damaskuksessa, Syyriassa. Kuva: WFP/Dina El-Kassaby

Mitä YK:lle työllistymiseen vaaditaan? Minkälaisia ominaisuuksia parhailta hakijoilta löytyy?
YK:lla arvostetaan vahvaa akateemista pohjaa, monipuolista työ- ja harjoittelukokemusta sekä globaalia näkemystä ja ratkaisukeskeisyyttä. Työskentelemme maailman hankalimpien kriisien parissa sekä tuemme valtioiden kehitystä useilla osa-alueilla. Tarvitsemme ihmisiä, jotka osoittavat johtajuutta, ovat pelottomia ja valmiita ryhtymään toimenpiteisiin haasteista huolimatta. Kysymyksiä kysymällä ja ratkaisuja etsimällä pystymme vaikuttamaan asioihin.

Minkälaisesta koulutuksesta ja/tai työkokemuksesta on hyötyä, jotta ovet YK:lle avautuvat?
Olemme hyvin avoimia erilaisia taustoja kohtaan. Siitä huolimatta kehityskysymysten sekä humanitaaristen asioiden vahva hallinta on ensiarvoisen tärkeää ottaen huomioon työympäristön.

Onko YK:lla muita työskentelymahdollisuuksia, kuten harjoittelu- tai trainee-ohjelmia?
Monilla YK-järjestöillä on omat harjoitteluohjelmansa. WFP etsii harjoittelijoita läpi vuoden, 2–11 kuukauden mittaisille jaksoille. Nämä sijoittuvat sekä pääkonttoreihimme että maatoimistoihimme ympäri maailmaa. Meillä ei varsinaisesti ole trainee-ohjelmia, mutta YK-järjestöt ovat osana Apulaisasiantuntijaohjelmaa (JPO), jota monet Pohjoismaat rahoittavat.

Lue lisää, mikäli kiinnostuit työstä nälkää vastaan taistelussa. Seuraa WFP:tä Facebookissa ja Twitterissä.

Like what you read? Give Maailman ruokaohjelma a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.